Bästa metalband hela tiden

De flesta kan enas om att det finns ett antal stora band vars musik lagt grunden för metal och hårdrock och som, enligt fansen, är odödliga. Banden som nämns i denna artikel har för många varit inkörsporten till denna typ av musik och förenat lyssnare från olika generationer.  

Black Sabbath

Black Sabbath är ett av hårdrocksvärldens tidigaste storheter som levererat en rad välkända hits så som Paranoid, Crazy Train och Iron Man. Det är även få band som så ofta bytt ut sina bandmedlemmar, från dess att bandet grundades 1968 har över 20 olika medlemmar passerat. Några av de kändaste är Ronnie James Dio liksom Ian Gillian. Frontmedlemmen Ozzy Osbourne turnerade som sångare under bandets första år men sparkades på grund av sitt tilltagande alkoholmissbruk.

Black Sabbath lade grunden för hårdrockens tyngre toner och långa gitarriff, något som ses som viktiga hörnstenar inom musiken. Med sina mörka texter trollband de tidigt sin publik och skapade ett sound som lever kvar än idag, 50 år senare.  

Iron Maiden

Det brittiska metal bandet Iron Maiden såg dagens ljus redan under tidigt sjuttiotal men slog först igenom rejält under åttiotalets hårdrocksera. Med hela sexton album och otaliga hits har de idag några av de mest trogna fansen i världen. Exempel på odödliga låtar är Run to the Hills, Hallowed be thy name och Number of the Beast som fortfarande spelas flitigt på radion. Iron Maidens framgång ligger mycket i deras melodiösa låtar kombinerade med långa gitarriff samt deras scenanda som får många andra band att blekna vid jämförelse.  

Bästa metalband hela tiden

Metallica 

Metallica har sedan debutalbumet Kill ´Em All 1983 haft trogna fans som följt dem och deras musikaliska utveckling. Med plattor som Master of Puppets , Black Album och Garage Inc fick bandet följare världen över. Musiken har under åren rört sig från det typiska metalsoundet till det något mer melodiöst och lättsmälta. Tillsammans med band som Anthrax, Slayer och Megadeth räknas Metallica till ”The Big 4” inom metalvärlden och har turnerat tillsammans under samma namn.  Metallica drar fortfarande fulla konserter och fansen är lika hängivna som på 80-talet. Det är svårt att överskatta den betydelse bandet haft inom genren då de inte bara banat väg inom sitt musiksound utan också varit stora inspirationskällor för andra stora band.

Slayer

Kaliforniabaserade Slayers första album såg dagens ljus redan 1983 och blev snabbt populärt bland Amerikas yngre befolkning. Än så länge var metalsoundet relativt nytt på rockscenen men blev snabbt upptaget och omtyckt av fansen. Slayer är ett av de band som lagt grunden till genren trash metal och anses av fansen vara ett av de mest dedikerade banden som finns. De har också vunnit en rad priser för sina låtar, bland annat två Grammy Awards för ”Best metal performance”.  

Pantera

Pantera grundades 1981 i Texas, USA och till skillnad från sina ovanstående bandkollegor spelade de under flera år innan deras riktigt stora genombrott kom med albumet Cowboys from Hell. Panteras musik lade grunden till metalgenren ”US Groove Metal” och ansågs som ett av de viktigaste metalbandet under 1990-talet. Med förebilder som Black Sabbath och Slayer skapade de en ny tung men melodiös musik för sina fans som verkligen gick hem, bandet sålde över 14 miljoner skivor. Bandet genomgick en tragisk tid då gitarristen Dimebag Darrell sköts till döds 2004. Idag är både han och bandets sound fortfarande älskat av fansen och musiken lever vidare.