Översikt över tunga musikgenrer från musik

Heavy metal är en musikgenre som ibland förkortas till enbart metal. Den har sina rötter från det sena 60-talet och tidiga 70-talet, men är minst lika populär än idag som den var då. Inom den här populära musikgenren finns det en rad olika subgenrer, det vill säga stilar och varianter av heavy metal. Faltum är att heavy metal har blandats med många olika genrer sedan 70-talet, till exempel punk och hardcorepunk, glamrock, pop, hiphop och techno. Med andra ord är det då inte särskilt konstigt att så många subgenrer och varianter av heavy metal också har vuxit fram. Det här gör heavy metal till en väldigt intressant och mångfacetterad musikgenre. På den här sidan kan du läsa mer om några av dessa.

New Wave brittisk heavy metal

New wave heavy metal, med betoning på brittiska band, uppstod i slutet av 70-talet i England. Begreppet myntades av journalisten Geoff Barton. Stilen kan sägas vara en kombination av klassisk heavy metal med punkinslag, och tempot är således högre än inom den klassiska stilen. Några kända band inom subgenren är Iron Maiden, Judas Priest, Def Leppard och Motörhead.

Översikt över tunga musikgenrer från musik

Glam metal – pudelrocken och 80-talet

Glam metal är en annan populär subgenre till heavy metal. Den kallas även för pudelrock, och liknar glamrocken, med undantag att den är hårdare än vanlig glamrock. Inom genren hittar vi kända band som Aerosmith, Bon Jovi, Poison, Kiss och Mötley Crüe. Def Leppard kan även sägas tillhöra denna stil. Det var främst under 80-talet och tidiga 90-talet som stilen blev riktigt populär.

Thrash metal – hård och aggressiv metal

Thrash metal är en aggressiv och hård variant av heavy metal, som har nått stora framgångar med en rad olika band. Stilen är inspirerad av bland annat hardcorepunk och blev som störst under 80-talet. Några av de band som är viktiga att nämna inom denna subgenre är Megadeth, Metallica, Slayer och Anthrax. Samtliga kommer från USA och brukar kallas för ”de fyra stora” inom stilen. Det var under det sena 70-talet som denna stil började blomstra ordentligt.

Groove metal – heavy metal och growl

Groove metal kanske inte alla har hört talas om. Den kan också kallas för post-thrash, neo-thrash eller halvthrash, då den liknar thrash metal på flera sätt. Karaktäristiskt för denna subgenre är att sångaren ofta ”growlar” och halvskriker när hen sjunger. Några kända band inom stilen är Pantera, Lamb of God och Machine Head.

Nu metal – från 90-talet och framåt

Nu metal är en nyare form av heavy metal, som sägs komma från 90-talet, men som än idag är mycket populär runtom i världen. Inom denna stil kombineras heavy metal med lite mer i jämförelse med heavy metal ”udda” genrer så som hiphop och techno. Korn anses för många vara de första inom denna genre, och andra stora namn är till exempel Linkin Park, Slipknot och Limp Bizkit.