Bästa moderna metallband

Trivium

Denna amerikanska metalgrupp grundades 2000 och den sorts musik de spelar kallas metalcore och melodisk thrash metal. Gruppens första medlemmar var Travis Smith, Hatt Heafy och Brad Lewter. Hatt Heafy skulle vara deras sångare, men han var ung och kunde inte ens sjunga, utan han började skrika istället. Sedan kom gitarristen, Corey Beaulieu in som medlem och gruppen började repetera hårt för att bli en bra metalgrupp. De band som Trivium inspirerats av är bland annat Slayer, Metallica och Iron Maiden. Deras första skivbolag var det tyska Lifeforce och där spelades deras debutalbum ”Ember To inferno in. Sedan bytte de skivbolag till Roadrunner Records och där gavs gruppens andra album Ascendancy ut 2005. Deras senaste album ”Silence in the Snow” släpptes 2015. Trivum hade en turné Unholy Alliance Chapter III i Sverige 22-23 november 2008. Även den 14 mars 2017 hade Trivium en turné med sitt då nya album ”The sin and The Sentence” då var de på KB i Malmö, och så sent som i mars 2018 spelade Trivium på Fryshuset i Stockholm.

Disturbed

Detta metalband är precis som Trivium från Chicago, Illinois i USA, det grundades 1994 men då spelade de under namnet Brawl. De första medlemmarna var Steve ”Fuzz” Kmark, Dan Donegan, Erich Awalt och Mike Wengren. År 1996 blev David Draiman sångare och i och med det bytte de namn till Disturbed. Gruppen har sedan de grundades sålt över tio miljoner album och de har spelat tillsammans med Burning Machine och Pendulum Garden. Deras mest kända låtar är till exempel: ”Stricken”, ”Down with the Sickness”, ”Inside the Fire” och ”Another way to Die”. Precis som Johnny Depp och Marilyn Manson försökte de att få den dödsdömde Damien Echols och de medlemmar som fanns med i West Memphis Three fria och de lyckades med det. Alla i bandet blev frikända i augusti 2011. Disturbed har gjort en otroligt vacker tolkning av Simon & Garfunkels ”The sound of silence”. Många säger att det är ett mästerverk att de lyckats med av tolkningen av denna låt, medan andra anser att de inte skulle gett sig på den eller inte heller göra covers utan hålla sig till sin egen genrer. Det är helt en smaksak och upp till var och en att tycka till. De har även gjorts covers på låtarna ”Land of confusion” och ”Living after midnight.”

Five Fingers Death Punsch

Även detta heavy-metalband kommer från USA, närmare bestämt från Las Vegas, Nevada och det bildades 2005 av Zoltan Bathory som innan var basist i gruppen UPO och trummisen Jeremy Spencer. År 2007 släppte de sin första EP ”Pre-Emptive Strike”, och deras första debutplatta ”The Way of the Fist” släppte de också 2007. Deras debutalbum ”The Way of the Fist” tillverkade de helt själva. I juli 2007 släppte de en EP, ”Pre-Emptive Strike”, och albumet kom in på Billboard200 plats 199 och fick guld 2011. Sin första stora turné gjorde gruppen 30 juli-2 september 2007. Gruppen meddelade på sin Facebooksida i december 2017 att de då arbetade med sitt sjunde studioalbum. ”And Justice for None” blev albumtiteln och den släpptes 18 maj 2018. Sångaren i Five Finger Death Punsch, Ivan Moody brukar både sjunga och skrika, men de har också släppt ballader framgångsrikt. Enligt deras sångare är Pantera en av deras största influenser.